ο άνθρωπος που επινόησε τα γαριδάκια

Την επόμενη φορά που θα αφεθείτε στην θερμιδούχα απόλαυση των μικρών τραγανών τυρένιων πειρασμών που λέγονται γαριδάκια, σκεφτείτε τον Μόρι Γιοχάι. Είναι ένας μικρός φόρος τιμής στον άγνωστο άνδρα που επινόησε τα γαριδάκια.

Γαριδάκια. Τα αγαπάς (για τη γεύση τους), τα μισείς (για τις θερμίδες τους) και τελικά ενδίδεις στην απόλαυση που προσφέρουν.

Την επόμενη φορά που θα αφεθείτε στην θερμιδούχα απόλαυση των μικρών τραγανών τυρένιων πειρασμών από καλαμπόκι, ας σκεφτείτε για λίγο τον Μόρι Γιοχάι. Είναι ένας μικρός φόρος τιμής στον άγνωστο στο πλατύ κοινό Αμερικανό που εφηύρε τα γαριδάκια και πέθανε πλήρης ημερών, (90 ετών) στις 27 Ιουλίου.

Ο Μόρι Γιόχαι ήταν ο πρόεδρος της εταιρείας Old London Foods, εταιρεία που ιδρύθηκε από τον πατέρα του στις αρχές της δεκαετίας του '20 και μετά μετονομάστηκε σε King Kone, φτιάχνοντας αρχικά κώνους παγωτού, κι έπειτα ποπ κορν, κρακεράκια και φρυγανιές.

“Έψαχναν να βγάλουν στο εμπόριο ένα νέο αλμυρό σνακ, και βρήκαν μια μηχανή που επεξεργαζόταν καλαμποκάλευρο υπό υψηλή πίεση. Δημιουργούσαν έτσι ένα είδος ζυμαρικών σε μακρύ κυλινδρικό σχήμα” εξιστορεί το χρονικό της ανακάλυψης ο γιος του Μόρι Γιόχαι Ρόμπι.

“Μετά ανακάλυψαν ότι αν χρησιμοποιούσαν μια περιστρεφόμενη λεπίδα μπορούσαν να τα τεμαχίσουν και μετά να προσθέσουν άρωμα τσένταρ και άλλα μπαχαρικά. Τα έψησαν αντί να τα τηγανίσουν” αναφέρει.

Τα γαριδάκια των Γιόχαι πρωτοδιαφημίστηκαν και κυκλοφόρησαν στο εμπόριο τη δεκαετία του '50 και σύντομα έγιναν τόσο δημοφιλή σε μικρούς και μεγάλους, ώστε η Old London Foods να εξαγοραστεί από τον όμιλο τροφίμων Borden το 1965, με τον Μόρι Γιόχαι να γίνεται αντιπρόεδρος του τμήματος σνακ της εταιρείας.

Κάιτοι ο Γιοχάι πάντοτε επέμενε ότι η ανακάλυψή του ήταν προϊόν συλλογικής δουλειάς, εντούτοις δύσκολα μπορούσε να κρύψει την υπερηφάνεια του για τη διάδοση που είχαν τα γαριδάκια. Είχε μάλιστα στο σπίτι του μια φωτογραφία της Τζούλια Τσάιλντ (η γνωστή μαγείρισσα που υποδύθηκε πρόσφατα η Μέριλ Στριπ) να “εξερευνά” ένα σακουλάκι γαριδάκια, πολύ πριν πράξει κάτι ανάλογο στην ελληνική τηλεόραση γνωστός σεφ ιταλικής καταγωγής...

Σύμφωνοι, μπορεί ο “πατέρας των γαριδακίων” (sic) να μην εφηύρε το τηλέφωνο, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή τον λαμπτήρα, ωστόσο εμπλούτισε τη γευστική μας παλέτα και, αν μη τι άλλο, η εφεύρεσή του δεν μας αφήνει “πικρή γεύση” όπως τόσες άλλες (χημικά ή συμβατικά όπλα, πυρηνική βόμβα κα)...

Tags: