Λύμπε στο sport.gr: Εθνικό μέταλλο…

 

Πριν από 2,5 μήνες, ήταν και ο ίδιος μέλος αυτής της ομάδας. Την γνωρίζει τόσο καλά, όσο και τον… εαυτό του. Για αυτό και τίποτε δεν μπορεί να τον εκπλήξει, όπως μία νίκη επί της Λετονίας, ακόμη και αν αυτή ήρθε με ανατροπή. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος μιλά στο Sport.gr για το μέταλλο της Εθνικής, αλλά ξεχωρίζει κάτι εξίσου πολύτιμο και δυνατό. Τον Γιώργο Καραγκούνη…

 

Ο «Λύμπε», που ήταν παρών στην τελευταία διοργάνωση που συμμετείχε η Εθνική μας ομάδα στο Euro 2012, αναφέρθηκε στην εκκίνηση της νέα πρόκλησης, την προσπάθεια για την πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.
«Η Εθνική μας έδειξε στην Λετονία ότι έρχεται με φόρα», είπε ο πρώην διεθνής επιθετικός στο Sport.gr και συνέχισε: «Είναι μια ομάδα με μέταλλο και με καλή χημεία ανάμεσα σε νέους και παλιούς ποδοσφαιριστές».
Στο δρόμο για το Μουντιάλ του 2014, ο Φερνάντο Σάντος δείχνει αποφασισμένος να κάνει και πράξη την άποψή του, ότι η ελληνική ομάδα μπορεί να γίνει πιο επιθετική, να παρουσιάσει πιο χορταστικό ποδόσφαιρο και πως ο σχηματισμός 4-4-2 ταιριάζει στα χαρακτηριστικά των Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Η πρεμιέρα των προκριματικών στην Λετονία, ήταν πολύ ενδεικτική.
«Για εμένα δεν ήταν έκπληξη», λέει ο «Λύμπε» και εξηγεί: «Ο Σάντος είναι ο προπονητής που διαβάζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον το παιχνίδι του αντιπάλου. Πολλές φορές μας έλεγε και κατά γράμμα τι θα έκαναν οι αντίπαλοι. Αυτό έγινε και στην Λετονία. Στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα υστερούσε, στο δεύτερο έκανε τις απαιτούμενες κινήσεις και βελτιώθηκε. Υπάρχει και δεύτερος λόγος.
Οσο περνά ο καιρός η ομάδα θα γίνεται όλο και καλύτερη, διότι και ο Σάντος θα γίνεται πιο έμπειρος σε αυτή τη δουλειά. Θα ανακαλύπτει πράγματα για τους παίκτες του. Πάντα ο ποδοσφαιριστής του Σάντος νιώθει ότι ο προπονητής τού έχει εμπιστοσύνη. Απλώς τώρα φαίνεται ακόμη περισσότερο, διότι δεν υπάρχει η καθημερινή επαφή. Είναι ένας τεχνικός με αυτοπεποίθηση, που θα έχει διάρκεια στην Εθνική μας».
Η ελληνική ομάδα είναι και σε μια περίοδο ανανέωσης. Η παρουσία του Φορτούνη που φαίνεται να κερδίζει μια θέση στο βασικό κορμό, είναι πολύ χαρακτηριστική. «Εχει τα στοιχεία για να βοηθήσει. Το έχει αποδείξει», λέει ο Λυμπερόπουλος και συνεχίζει:
«Υπάρχουν και άλλα νεαρά παιδιά στην ομάδα, που μπορούν να βοηθήσουν. Ο Σάντος όταν νιώσει ότι πρέπει να κάνει κάποια κίνηση, θα την κάνει». Μάλιστα, υπογραμμίζει: «Η Εθνική ομάδα έχει ανέβει επίπεδο από το 2004. Αν και το εθνικό μας πρωτάθλημα έχει πάρει την κατιούσα, η Εθνική κρατά τη σημαία ψηλά. Και πλέον, αποτελεί κίνητρο για όλα τα νέα παιδιά». Για τον όμιλο, ο Λυμπερόπουλος λέει: «Είμαστε από τα φαβορί. Μαζί με την Βοσνία. Αλλά όλα αυτά είναι στα λόγια, πρέπει να αποδειχθούν στο γήπεδο. Είμαι σίγουρος ότι η Εθνική μας θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, με την ίδια αυτοπεποίθηση και την ίδια όρεξη».
Ο Λυμπερόπουλος αναφέρθηκε βέβαια και στον αρχηγό της Εθνικής, τον Γιώργο Καραγκούνη, που στα 35 χρόνια του ετοιμάζεται για μια νέα καριέρα και μάλιστα στην Πρέμιερ Λιγκ. «ο Γιώργος μαζί με τον Κατσουράνη και τον Καφέ, είναι τα πιο σύγχρονα χαφ», λέει ο Λυμπερόπουλος και συνεχίζει:
«Μετά την Ιντερ και την Μπενφίκα, ο Γιώργος θα μπορούσε να συνεχίσει σε πολύ μεγάλο επίπεδο στο εξωτερικό και να γράψει ιστορία. Είχε λόγους που επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, την ομάδα της καρδιάς του. Με το πείσμα και τον εγωισμό του, μπορεί να τα καταφέρει και στην Αγγλία. Τον πιστεύω πολύ. Εχει επιμονή και μεγάλο ποδοσφαιρικό θράσος. Εύχομαι κάθε επιτυχία».