Τι λάθη μπορεί να κάνουμε στην γυμναστική;

Η γυμναστική είναι υγεία. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε υγιές σώμα και όχι μόνο. Βοηθάει και ψυχολογικά. Όμως, πρέπει να προσέχουμε πότε και πως γυμναζόμαστε.

Πρώτον, αν δεν έχουμε ξαναγυμναστεί, δεν πρέπει να ξεκινήσουμε χωρίς επίβλεψη. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς. Άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι και η μη σωστή προετοιμασία του σώματος πριν την άσκηση. Το "ζέσταμα" είναι απαραίτητο. Γιατί; Επειδή προετοιμάζει το μυϊκό, το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα για την άσκηση που πρόκειται να ακολουθήσει, ενώ αυξάνει την ελαστικότητα και τη διασταλτικότητα των μυών – και, κατά συνέπεια, το εύρος κίνησης των αρθρώσεων.

Πρέπει να μην το παρακάνουμε. Πολλές φορές ενθουσιαζόμαστε και επιβαρύνουμε πολύ το σώμα μας στην προσπάθειά μας να γυμναστούμε. Άμεσο αποτέλεσμα είναι η κούραση και, στη συνέχεια, το πιάσιμο με μυϊκούς πόνους, οι οποίοι καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της άσκησης. Τα βαθιά καθίσματα μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στα γόνατα και γι’ αυτό θα είναι καλό να αποφεύγονται.

Τέλος, δεν πρέπει ποτέ να προπονούμαστε μετά από χρήση φαρμάκων ή αλκοόλ. Αν τύχει κάτι τέτοιο, καλό είναι να αποφύγουμε την προπόνηση η οποία πιθανόν θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη που θα φέρει.