Τα παιδιά που τα γεννούν γυναίκες άνω των 40 είναι πιο υγιή και έξυπνα!

Συνεχώς γίνονται καινούριες έρευνες που αφορούν την μητρότητα. Στις τελευταίες μελέτες, οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα πως τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες άνω των 40 ετών, είναι πιο υγιή και πιο έξυπνα. Συμπλήρωσαν λέγοντας πως είναι λιγότερο πιθανό να έχουν ατυχήματα ή να χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης, έχουν πολύ μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας και αναπτύσσουν πλουσιότερο λεξιλόγιο και σημειώνουν υψηλότερες βαθμολογίες σε τεστ IQ.

Είναι γεγονός πως οι γυναίκες σε μεγαλύτερες ηλικίες έχουν αυξημένα ποσοστά υπογονιμότητας σε σχέση με τις γυναίκες κάτω των 40. Επίσης, υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν πως όσο μεγαλύτερη είναι σε ηλικία μια γυναίκα, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος να αναπτύξουν διαβήτη και προ-εκλαμψία.

Όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, αν όλα πάνε καλά με την εγκυμοσύνη και η μητέρα πάρει υγιές το μωράκι της υπό την φροντίδα της, οι μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας γίνονται καλύτεροι γονείς, πιθανώς λόγω της μεγαλύτερης εμπειρίας και της ωριμότητάς τους.

Ένας από τους ερευνητές, ο Δρ Alastair Sutcliffe είπε: «Έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχουν πιο επιθυμητά αποτελέσματα για τα παιδιά από τις μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας σε σύγκριση με τις νέες μητέρες. Μπορούμε να καθησυχάσουμε αυτές τις γυναίκες καθώς τα παιδιά τους αναπτύσσονται καλύτερα.»

Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει είναι το γιατί. Οι μεγάλες μητέρες φαίνεται να αναπτύσσουν καλές δεξιότητες στην ανατροφή των παιδιών, είναι λιγότερο παρορμητικές, πιο ήρεμες και έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στη ζωή.

Οι έρευνες διεξήχθησαν στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το University College του Λονδίνου και το Birkbeck College του Λονδίνου, σε δείγμα 1.100 παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες ηλικίας 40 και άνω και σε 38.000 παιδιά που γεννήθηκαν από νεότερες γυναίκες στη Βρετανία. Οι ηλικίες των παιδιών κυμαίνονταν από εννέα μήνες έως πέντε έτη.