Πώς θα καίτε λιγότερα ξύλα στο τζάκι σας

Ακόμα είμαστε στη μέση του χειμώνα. Κι όπως λέει κι ο λαός, ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει... και αν κρίνουμε από τις τελευταίες καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αν και τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε σχετικά ζεστούς χειμώνες, αν τα ξέρουμε, γιατί ποτέ δεν ξέρουμε. Ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε ώστε τα λεφτά που δίνουμε για τα καυσόξυλά μας, να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόδοση.

Πολύ σημαντικό στα ξύλα, είναι το ποσοστό υγρασίας τους. Αυτό σημαίνει πώς όσο πιο φρεσκοκομμένα είναι τα ξύλα, τόσο λιγότερο αποδίδουν. Γι’ αυτό, προσέχουμε να μην αγοράζουμε τελευταία στιγμή τα ξύλα μας.

Τα ξερά ξύλα καίγονται αμέσως και γι' αυτό πολλοί καίμε μαζί και χλωρά ξύλα για να καθυστερήσουμε αυτή την καύση. Όμως, αυτό είναι λάθος. Με τον τρόπο αυτό καίμε περισσότερα ξύλα για να ζεσταθούμε.

Οι περισσότεροι από εμάς ανάβουμε την φωτιά με τα λεπτά ξύλα από κάτω και από πάνω τα πιο χοντρά. Όμως, αυτό είναι λάθος. Αν ανάψουμε τη φωτιά βάζοντας κάτω τα χοντρά ξύλα, στην μέση τα πιο λεπτά και πάνω πάνω τα λεπτά ξύλα πετυχαίνεται σταθερή καύση, καθυστέρησης καύσης γιατί τα χοντρά ξύλα καίγονται αργότερα γιατί δεν έχουν επαφή άμεση με την φωτιά.