Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι... ψυχικά διαταραγμένοι

Οὐ γάρ ἔρχεται μόνον, έλεγαν οι αρχαίοι, και είχαν απόλυτο δίκιο. Θα πίστευε κανείς πως η ευφυΐα είναι θείο δώρο, αλλά φαίνεται πως είναι ταυτόχρονα και κατάρα, καθώς συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών.

Πολλοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί μ' αυτό το θέμα τα τελευταία χρόνια και πάνω 30 ακαδημαϊκές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα μεγαλύτερης ευφυΐας εκδηλώνουν ισχυρότερες τάσεις όσον αφορά την κατάθλιψη, τη διπολική διαταραχή, τη σχιζοφρένεια και τη μανιοκατάθλιψη. Επίσης, είναι πιο επιρρεπείς στην εξάρτηση από το αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες.

Πιο πρόσφατα, ερευνητές από την Αγγλία και τη Σουηδία υπέδειξαν μια άμεση σχέση μεταξύ της διπολικής διαταραχής και των άριστων επιδόσεων στο σχολείο. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που αρίστευσαν κατά τα μαθητικά τους χρόνια, ιδιαίτερα στη μουσική και τα γλωσσικά μαθήματα, έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μανιοκατάθλιψη. Παρόμοια μελέτη από τη Φιλανδία συμπληρώνει τα ευρήματα, συνδέοντας τη διπολική διαταραχή με τις υψηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά.