Λέτε να ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία;

Στις 18 Σεπτεμβρίου γίνεται το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Σοβαρό δημοψήφισμα, όχι σαν αυτα που έλεγαν για την Κρήτη...

Υπάρχουν 2 θέσεις σε αυτή την αναμέτρηση:

Η θέση της καμπάνιας "Yes Scotland" με βασικό σύνθημα το "Το μέλλον της Σκωτίας στα χέρια της", η οποία συναπαρτίζεται από τα εθνικιστικά κόμματα της Σκωτίας και ανεξάρτητες ομάδες. Ο πολιτικός λόγος της καμπάνιας είναι κυρίως θετικός, κυρίως συναισθηματικός. Αναφέρεται ασφαλώς και σε πρακτικά θέματα προκειμένου να καθησυχάσει όσους αγωνιούν για την επόμενη μέρα, αλλά ο λόγος είναι ετεροβαρής.

Και θέση της καμπάνιας "Better Together", με βασικό σλόγκαν το "Όχι, ευχαριστώ!". H καμπάνια στηρίζεται από τα 3 μεγάλα κόμματα (Συντηρητικούς, Εργατικούς, Φιλελεύθερους) και ομάδες πολιτών. Σε αντίθεση με το "Υes Scotland", αυτοί δίνουν έμφαση στους κινδύνους από την ανεξαρτησία και τις επιπτώσεις από την ανεξαρτησία για την οικονομία, την καθημερινότητα των Σκωτσέζων.

Σε όλες τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις προηγείται το "Νο" περίπου με 6%. Θεωρητικώς είναι ανοιχτό ακόμα, αλλά με υπαρκτό φαβορί.

Για να δούμε...

Tags: