Κοινή εκπαίδευση Ελλήνων και Γάλλων διασωστών, στον Όλυμπο

Έξι μέρες κράτησε η κοινή εκπαίδευση Ελλήνων και Γάλλων διασωστών, στον Όλυμπο. Το πρόγραμμα αφορούσε πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση στις διαδικασίες διάσωσης τραυματιών μετά από χιονοστιβάδα, η παροχή πρώτων βοηθειών, καθώς επίσης και τρόποι αποτελεσματικής και γρήγορης μεταφοράς των τραυματιών.

Συγκεκριμένα, στις ασκήσεις συμμετείχαν εθελοντικά μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, μέλη της γαλλικής διασωστικής ομάδας P.G.H.M., Γάλλοι οδηγοί βουνού, καθώς και μαθητές του σχολείου αλπινισμού Bi Qualif Montagne από το Chamonix.

Τα στελέχη της P.G.H.M., είναι τμήμα της Γαλλικής αστυνομίας και διαθέτουν άρτια τεχνογνωσία τόσο σε ότι αφορά τις διαδικασίες και τα υλικά διάσωσης, αλλά και τις άσχημες καιρικές συνθήκες συνθήκες στα ορεινά. Οπότε θεωρήθηκε πως η ανταλλαγή θέσεων μεταξύ των ομάδων, θα ήταν πολύ ωφέλιμη, κυρίως για την ελληνική ομάδα.

Οι δραστηριότητες, εκτός από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, συμπεριλάμβανε και ορειβατικό σκι στο οροπέδιο των Μουσών και κοινή ανάβαση στον Μύτικα. Η κατάβαση έγινε μέσω του ρέματος του Γκαβού με κατάληξη τα Πριόνια. Ο καιρός, η θέα, η ποιότητα χιονιού και οι διαδρομές άφησαν ευχαριστημένους όλους τους επισκέπτες που ταξίδεψαν από τη Γαλλία στον Όλυμπο.