Εντός του μήνα οι προτάσεις για τη ρύθμιση των δανείων

Εντός του μήνα οι προτάσεις για τη ρύθμιση των δανείωνΑνώτατο όριο στις δόσεις το 30% του μηνιαίου εισοδήματοςΤης Ευγενίας ΤζώρτζηEως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει διαμορφωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανακούφιση των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ομαλή αποπληρωμή των δανείων τους.
Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αναμένεται να καταλήξει στη σχετική απόφαση, αφού προηγουμένως λάβει ολοκληρωμένες τις προτάσεις των τραπεζών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και τις θέσεις τους για την αναμόρφωση του Τειρεσία, που αποτελεί εμπόδιο για χιλιάδες επαγγελματίες στην πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό αλλά και σε μια σειρά επιδοτούμενα προγράμματα.
Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και σύμφωνα με τις πληροφορίες, βασικός άξονας των προτάσεων που θα διαμορφωθούν είναι η προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, για τον καθορισμό ανώτατου ορίου που θα δαπανά κάθε νοικοκυριό για την αποπληρωμή των δανειακών του υποχρεώσεων, που δεν θα ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματός του.
Οι τράπεζες εμφανίζονται θετικές σε μια παρόμοια ρύθμιση, προβάλλοντας ωστόσο τις δυσκολίες που συναντά το εγχείρημα. Βασικό πρόβλημα αποτελεί η διαπίστωση του πραγματικού εισοδήματος κάθε νοικοκυριού, στον βαθμό που σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, υπάρχουν αφανή εισοδήματα, τα οποία δεν δηλώνονται. Πρόβλημα για την υιοθέτηση του μέτρου του πλαφόν, διαπιστώνεται και λόγω του ότι η «λευκή λίστα» της Τειρεσίας, που αποτελεί το βασικό εργαλείο για την καταγραφή των δανείων που έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, δεν αποτυπώνει με ακρίβεια το ύψος των μηνιαίων δανειακών υποχρεώσεων κάθε νοικοκυριού, αλλά μόνο τη συνολική πιστωτική του έκθεση.
Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί άλλωστε και το θέμα της επιμήκυνσης της δυνατότητας αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων από το σημερινό επίπεδο των 40 ετών, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο τη μείωση της μηνιαίας δόσης και τον επιμερισμό της οφειλής σε ακόμη μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Η προοπτική αυτή, σύμφωνα με τις τράπεζες, δεν θα πρέπει να οδηγεί σε υπέρογκη αύξηση του χρέους, στον βαθμό που σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, η επιμήκυνση του δανείου πάνω από το όριο των 50 ετών, οδηγεί σε υπερδιπλασιασμό του ποσού που καταβάλλεται για τόκους, καθιστώντας το μέτρο μη ελκυστικό για τους δανειολήπτες και ως εκ τούτου αναποτελεσματικό.
Στο τραπέζι των συζητήσεων το προσεχές διάστημα, με τη συμμετοχή και του γενικού γραμματέα καταναλωτή κ. Γιώργου Στεργίου, θα τεθεί και η αλλαγή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά -γνωστού ως νόμου Κατσέλη- που κυριολεκτικά έχει φρακάρει λόγω του αριθμού των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 20.000 και πιστοποιούν το τεράστιο πρόβλημα και την έκρηξη των καθυστερήσεων τόσο στον τομέα των στεγαστικών όσο και των καταναλωτικών δανείων. Η εκδίκαση των υποθέσεων παραπέμπεται πλέον μετά την πενταετία και μία από τις βασικές αλλαγές που εισηγούνται οι τράπεζες είναι η καταβολή από την πλευρά του δανειολήπτη, ενός ελάχιστου ποσού ανάλογα με τις δυνατότητές του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μέσα σε τρία χρόνια τα επισφαλή δάνεια τριπλασιάστηκαν από 5,8% το 2008 στο 15,9% στο τέλος του 2011. Οι καθυστερήσεις πάνω από τρίμηνο των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν το πρώτο τρίμηνο του 2012 στο 17,2% για τα στεγαστικά δάνεια και στο 32% για τα καταναλωτικά δάνεια, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των δανείων που είναι σε καθυστέρηση πάνω από τα 45 δισ. ευρώ.ΣXETIKA ΘEMATA