ΒΒC: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με πολιτικούς σεισμούς

Το βρετανικό ειδησιογραφικό δίκτυο BBC, φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του άρθρο του ανταποκριτή του για διεθνή θέματα Μάικλ Γούλντριτζ, με τίτλο «Ημέρα της Δημοκρατίας: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με πολιτικούς σεισμούς».

Ο Γούλντριτζ επικαλείται έρευνα του Economist, σύμφωνα με την οποία η άνοδος λαϊκιστικών κομμάτων, κάποια εκ των οποίων θα ανέλθουν εντός του 2015 στην εξουσία, θα υποχρεώσει τα μεγάλα κόμματα να συνάψουν συμμαχίες, που στο παρελθόν θεωρούνταν αδιανόητες. Όπως επισημαίνει, η «κρίση δημοκρατίας» στην Ευρώπη είναι το χάσμα ανάμεσα στην ελίτ και τους ψηφοφόρους.

Για την Ελλάδα, το BBC αναφέρει πως το πιο πιθανό είναι να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην ΕΕ και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για πολιτικές αναταραχές σε άλλες χώρες.

Θεωρεί επίσης πως μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα επηρεάσει ακόμα και τις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου στο Ηνωμένο Βασίλειο και σύμφωνα με τους αναλυτές του Economist βρίσκεται στο κατώφλι μίας πιθανώς παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αστάθειας.

Λέτε η Ελλάδα να πυροδοτήσει τέτοιες εξελίξεις; Αυτό θα είναι καλό ή κακό μακροπρόθεσμα; Μόνο το μέλλον θα δείξει...